dreamstime_xs_23801508

Hoe kom je op het idee om te kiezen voor provocatieve coaching? Je collega vertelt je misschien positieve ervaringen of een vriend of vriendin verwijst je door. En als beide gevallen niet aan de orde zijn, waarom zou je dan provocatief benaderd willen worden? En wat is provocatieve coaching eigenlijk? Antwoorden op die vraag vind je op de websites en blogs van de provocatieve coaches. Deze antwoorden zijn geschreven vanuit het oogpunt van de coach die zijn/haar werk promoot en als de schrijfstijl van die coach je enigszins boeit dan heb je misschien jouw coach gevonden.

Op veel van die blogs en websites lees je dat de grondlegger van provocatieve coaching Frank Farrely heette en dat Frank een briljante geest was in Provocative Therapy. En wat zegt dat, vraag ik mij af, waarom lijkt het zo belangrijk om de naam Frank Farrely overal te benoemen? Ik weet het niet, misschien om de man eer toe te doen? Ja, Frank Farrely was een zeer geliefd mens en wordt nog steeds al om geprezen om zijn unieke manier van provocatief coachen.

NLP trainers die met Frank gewerkt hebben, en die elementen van zijn coaching stijl overgenomen hebben beschouwen Frank als één van hun gewaardeerde vrienden. Frank maakte de problemen van een ander lollig, stak er de draak mee door te overdrijven en ludieke vergelijkingen te maken op een manier die alles behalve liefdevol leek. Maar dat was het wel! De kunst van liefdevol de draak steken met problemen van mensen, is humor en je verplaatsen in de ander zodat je het randje vindt tot waar je kunt gaan. Want juist op dat randje, vindt de verandering plaatst.

Frank sprak, naar zijn eigen zeggen, met zijn cliënten alsof zij vrienden waren, en zo sprak hij in het algemeen met mensen. Door naar het randje te gaan en daar tegenaan te duwen op een humoristische wijze ga je er een keer doorheen en val je zo het onbewuste in. Het inzicht of de mindset die je verder helpt, komt van uit het onbewuste, logisch want als je al bewust was van een oplossing dan zat die niet bij de coach.

Humor is iets wat je hebt of niet hebt. Je kunt wel een cursus grappen maken volgen of een stand up comedian training doen, maar de basis van waaruit je de kwaliteit humor ontwikkelt is wel al aanwezig. Als jouw coach een bepaalde humor heeft die jij niet vat, dan kan de coach maar beter op een ander pad verder gaan. We hopen dat de coach meer in zijn/haar mars heeft naast provocatief coachen om antwoorden op te delven uit je onbewuste. Provocatieve coaching vergt dus van de cliënt dat die humor apprecieert en beseft dat de coach terdege begrijpt waar het probleem waar hij/zij mee komt over gaat.

De hofnar is één van de eerste provocatieve coaches ooit, anders dan de nar was de hofnar de enige die de koning de waarheid mocht vertellen over de problemen waar het koninkrijk mee te kampen had. De hofnar was natuurlijk gespecialiseerd in grappen maken en was zich ook zeer bewust van de nukken van de koning. Misschien moesten we de hofnar als grondlegger benoemen als we over provocatieve coaching spreken. Staat ons Frank in ieder geval niet meer alleen aan de top.